PORODIČNA KUĆA
URBANA VILA

Projektant: Adam Špehar
Projektni biro: N2S Architects doo Novi Sad
Investitor/vlasnik: KOT 11 doo Novi Sad
Izvođač radova: SZGR STIL VOJTEČKI SVETOZAR PR Pavliš
Lokacija objekta: Kotorska 11, Novi Sad
Upotrebljeni Xella proizvodi: ZB 25, ZP 10
Početak projekta: 05.07.2019.
Kraj projekta: 27.08.2020.

Urbana vila za komforan porodični život u Novom Sadu

Kotorska ulica u Novom Sadu lepša je za jedan moderan stambeni objekat koji je zahvaljujući inovativnom dizajnu, vrhunskom kvalitetu gradnje i besprekornoj funkcionalnosti zaslužio titulu najbolje porodične kuće na takmičenju Xella Triumph za 2020. godinu.

Ovaj uspešan projekat potpisuje novosadska arhitektonska firma „N2S Architects“, a autor nagrađenog projekta je arhitekta Adam Špehar. Njegova osnovna ideja bila je da se, kako kaže, „stvori jednostavan i čitljiv arhitektonski jezik“ kao prepoznatljivo obeležje ovog objekta.

„Urbana vila“ namenjena je porodicama koje broje između tri i pet članova, a obuhvata četiri stana različitih kvadratura i konfiguracija. Moderni stanovi ponudiće svu udobnost i komfor koji su neophodni za funkcionalan, prijatan i zdrav život budućih vlasnika.

LEPOTA SUPROTNOSTI

Poseban pečat celom dizajnu vile pruža spoljašnjost kuće koja privlači pažnju svojom formom i efektnim kontrastima između svetlih i tamnih površina na fasadi.

„Objekat je zamišljen kao jedna ‘svetla masa’ naizmenično prosečena trima elementima: vertikalnim trakama koje spajaju prozore različitih etaža, balkonima koji isecaju delove te mase i krovnim badžama koji je dopunjuju“, objašnjava arhitekta Adam Špehar. Ti elementi dodatno su naglašeni odabirom različitog kolorita u odnosu na osnovni volumen objekta.

„Ovaj kontrast između svetlih i tamnih tonova fasadi daje intenzivniji i dinamičniji izgled, stvara neku vrstu lepote suprotnog“, navodi Špehar. Zahvaljujući igri boja i oblika, postignut je razigran izgled koji je pružio objektu unikatnu i prepoznatljivu lepotu.

ŽIVOTNI KOMFOR

Perfektna organizacija unutrašnjosti rezultirala je time da i najmanji prostor u zgradi bude funkcionalno iskorišćen, pa čak i prostori visine ispod jednog i po metra na drugom nivou potkrovlja.

Osim izuzetne funkcionalnosti, arhitekta navodi da se „težilo tome da svi osnovni uslovi životnog komfora – vazdušni, toplotni, svetlosni i zvučni budu ispunjeni“. Posebno se vodilo računa na to da svi unutrašnji prostori dobiju što više prirodnog osvetljenja i dobru prirodnu ventilaciju.

Namenjeni za porodice koje očekuju udobnost i ispunjenje svih aspekata životnog komfora, ovi prostrani stanovi odišu prijatnom atmosferom zahvaljujući otvorenim prostorijama ispunjenim svetlosti koju unosi veliki broj prozora.

Moderno opremljeni, stanovi se prostiru na površinama između 75 i 150 kvadrata, nudeći izbor porodicama sa manjim ili većim brojem članova. Dovoljno prostora za veće porodice ponudiće dupleks sa dnevnom zonom u prizemlju i još jedan stan na dva nivoa u potkrovlju, dok su dva manja stana smeštena na suprotnoj stani, okrenutoj ka ulici.

PREDNOSTI KVALITETNIH MATERIJALA

Brojni kvaliteti podstakli su arhitektu i investitora da se opredele za Ytong materijale, između ostalog za Ytong Classic blokove debljine 25 cm koji su korišćeni pri gradnji spoljašnjih zidova, kao i za Ytong Interio blokove debljine 10 cm od kojih su građeni pregradni zidovi.

„Za Ytong blokove opredelio sam se u dogovoru sa investitorom, zbog brzine i jednostavnosti gradnje, lake obrade samih blokova i efikasne završne obrade – tankoslojnog Ytong Plastera koji dodatno štedi prostor. Sam materijal je lako dostupan izvođačima. Razvod svih instalacija je takođe efikasniji nego kod drugih materijala“, navodi Špehar.

Arhitekta navodi i dodatne prednosti koje Ytong pruža u toku gradnje. „Meni lično prija atmosfera koju neobrađeni Ytong blokovi stvaraju u tek ozidanom prostoru jer njihova bela boja reflektuje dosta svetlosti. Praktično možete sagledati ambijent prostora u ranoj fazi izgradnje, dosta pre završnih radova.“

Tu pak nije kraj benefitima, jer vlasnici još decenijama osećaju blagodeti života u objektu građenom od kvalitetnih Ytong materijala.“Ytong blokovi svojom specifičnom strukturom regulišu nivo vlažnosti u prostorijama stvarajući tako povoljan vazdušni komfor“, kaže arhitekta.