STAMBENI OBJEKAT
VALJEVO

Projektant: Zoran Abadić i Jelena Bogosavljević
Projektni biro: 1X2STUDIO
Investitor/vlasnik: Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd
Izvođač radova: GPD KEJ d.o.o. Valjevo
Lokacija objekta: Novo naselje, Trg Vladike Nikolaja, Valjevo
Upotrebljeni Xella proizvodi: TB plus 30, ZB 25, ZB 20, ZP 15, ZP 12, ZP 10, UNP 7.5
Početak projekta: 14.08.2018.
Kraj projekta: 24.05.2020.

Najbolji objekat u Srbiji za 2020: Stambena zgrada za raseljena lica u Valjevu

Višeporodični stambeni objekat svedene i promišljene forme koja prednost daje funkcionalnosti unutrašnjeg prostora, osvojio je nagradu za najbolje arhitektonsko rešenje i najbolje izvedeni objekat Xella materijalima u kategoriji stambenih objekata na takmičenju Xella Triumph za 2020. godinu.

Objekat izgrađen za izbeglice i raseljena lica u Valjevu delo je arhitekata Jelene Bogosavljević i Zorana Abadića iz projektnog biroa „1X2Studio“, koji su pokazali kako se promišljenim dizajnom i izborom kvalitetnih materijala dolazi do funkcionalnog, trajnog i održivog rešenja za stambeno zbrinjavanje izbeglih i raseljenih lica sa teritorije bivše SFRJ.

PROMIŠLJEN I ODMEREN DIZAJN

Kao najveću vrednost ove višespratnice kompaktne forme autori izdvajaju dostignut stepen standardizacije gradivnih elemenata arhitekture, koja se ogleda u racionalnosti forme, funkcionalnost svih stambenih jedinica, ali i svedenosti u oblikovanju i utilitarnosti za one kojima su namenjeni.

Dizajn zgrade odlikuje jasan vizuelni izraz koji je dodatno istaknut upotrebom boje koja pleni u odnosu na neposredno okruženje. „Ovaj objekat svoju specifičnost najpre iskazuju u pojavnosti jednostavnih formi čistih obrisa oblikovanih na način da tokom eksploatacije odole različitim izazovima“, kaže arhitekta Zoran Abadić ukazujući istovremeno na funkcionalnost životnog prostora i sveden dizajn kao prepoznatljive odlike ovog stambenog objekta.

ODRŽIVO REŠENJE ZA STANOVANJE

Moderan stambeni objekat u Valjevu postaće novi dom za 20 porodica. Preko 1.100 kvadrata životnog prostora raspoređeno je na četiri etaže, odnosno prizemlje i tri sprata. Zajedničke prostorije i dve stambene jedinice zauzimaju površinu prizemlja, dok je preostalih 18 stanova ravnomerno raspoređeno na spratovima.

Relativno mala površina stambenih jedinica, između 30 i 63 kvadrata, predstavljala je autorima projekta dodatni izazov i motiv da postignu prostorno veći komfor. Rešenje je stiglo u vidu stvaranja kružne veze u enterijeru koja će omogućiti izvesnu transformaciju u svrhu prilagođavanja prostora potrebama korisnika.

„Ritmičnom dispozicijom vertikalnih otvora razmerenih u svrhu intenzivnijeg povezivanja spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora postignut je željeni nivo individualizacije i identifikacije korisnika važan za integraciju raseljenih lica u za njih sasvim novo okruženje“, navodi arhitekta Abadić, opisujući specifičnosti objekta.

Uzimajući u obzir limitirane dimenzije parcele, pitanje parkinga rešeno je na taj način što je deo prizemlja opredeljen za natkriveni parking odnosno prostor koji se kasnije može višestruko koristi.

UPOTREBA KVALITETNIH MATERIJALA

Izbor materijala za ovaj objekat bio je uslovljen najvišim standardima gradnje koji su bili postavljeni kao prioritetni kriterijumi u startu. Konstrukciju objekta čini armirano-betonski skeletni sistem, dok su za izgradnju spoljašnjih i unutrašnjih zidova odabrani YTONG blokovi: spoljašnji fasadni zidovi građeni su od YTONG Termoblok 30, unutrašnji pregradni zidovi između stambenih jedinica i stambenih jedinica i hodnika su od YTONG bloka 25 cm, dok su unutar stambenih jedinica pregradni zidovi građeni od YTONG blokova 10 i 12 cm.

„Na objektu u Valjevu Ytong blokovi su primenjeni na fasadnim i svim unutrašnjim pregradnim zidovima. Solidnost blokova u pogledu termičke i zvučne izolacije, ekološke i protivpožarne karakteristike materijala, jednostavna obrada površina bez potrebe unutrašnjeg klasičnog malterisanja su svakako prednosti koje ovaj materijal izdvaja od ostalih na tržištu“, objašnjava Abadić.

NIZ USPEŠNIH STAMBENIH PROJEKATA

Stambeni objekat u Valjevu je četvrti realizovani projekat od ukupno devet koje je biro „1X2Studio“ projektovao u okviru projekta pod nazivom Regionalni Stambeni Program (RHP).‎ Program predstavlja zajedničku inicijativu Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, da se pruži sveobuhvatni doprinos rešavanju problema dugotrajnog raseljavanja, a koji se sprovodi uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, i finansiran je sredstvima EU.

„Ono što je važno za nas kao autore ovih objekata‎ je da je ova nagrada kao i Grand Prix koji smo za objekat u Ubu osvojili na prethodnom Xella Triumph takmičenju 2019. godine, svakako potvrda uspešne realizacije takozvanog petog talasa Regionalnog stambenog projekta u Republici Srbiji“, ističe Abadić.

Pored objekta u Valjevu, realizovani su objekti na lokacijama Ub, Mionica, Krupanj, Čajetina i Novi Pazar, dok se preostala tri objekta u Loznici, Sevojnu i Lučanima nalaze u završnoj fazi izgradnje čije se useljenje očekuje u ovoj godini.